Hakkında

Kuruluşu ve Gelişimi

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Programı, 2011 yılında kurulmuş ve 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı'nda ilk öğrencilerini almıştır.

Programın Amacı

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Programı; su ürünleri işleme yöntemlerini bilecek, işleme yöntemine uygun ham madde seçimi yapabilecek, işlenecek su ürünlerine ön işlem uygulayabilecek ve işlenmiş su ürünlerini tekniğine uygun olarak muhafaza edebilecek ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan 2 yıllık bir yükseköğretim programıdır.

Programın Hedefleri

Su Ürünleri İşleme Teknolojileri alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olup bu bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirme, derinleştirme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme yeteneğine sahip, çalışmış olduğu sahadaki en yeni teknolojileri takip edip, bilgilerini ona göre güncelleyebilecek düzeyde, teorik ve pratik bilgilerle donatılmış ve bu sayede problem çözme ve analitik düşünme yetenekleri ile modelleme becerilerine sahip bir şekilde eğitilen ön lisans derecesine sahip nitelikli ara eleman yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Programın Kapsamı

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Programı’nda öğrenciler bölümleriyle ilgili olarak su ürünlerinin bileşimi, işlenmesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri, kalite kontrolü, gıda ile ilgili mevzuatları ve işletme kontrolleriyle alakalı teorik dersleri alarak ve de farklı işletmelerde bu bilgilerini pratik olarak uygulayarak yardımcı personel olarak mezun olurlar. 

Bu amaçla öğrencilere sektörün isteklerine cevap verecek şekilde üretimden satışla kadar tüm su ürünlerinin, gıda maddelerinin ve de gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin mevzuata uygunluğunu tespit edebilecek ayrıca ürün takibi ve numune alma işlemini uygun bir şekilde gerçekleştirebilecek, gıda laboratuvarlarında kalite ve kontrol yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve beceri verilir.

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

Su ürünleri işletmeleri ile yapılan anket çalışmalarına göre su ürünleri işleme tesislerinde ara eleman sıkıntısının olduğu tespit edilmiştir. Bu bakımdan su ürünleri işleme teknolojileri üzerine eğitim görmüş kaliteli ara elemanlar olarak işletmelerde teknik veya pazarlama elemanı gibi pozisyonlarda iş bulabilmektedirler. Ayrıca, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile İl Müdürlüklerinde, Tarım Bakanlığı’na bağlı su ürünleri araştırma enstitülerinde, İlçe Ziraat Müdürlüklerinde ve Belediyelerde çalışabilecekleri gibi kendileri de özel işyeri açabilirler. Ayrıca mezunlar midye, karides, kalamar, tatlı su balıkları ve deniz balıklarını içine alan sucul hayvansal gıdaları ve dünyada yaygın üretimi yapılan mikro alg ve makro algleri içine alan bitkisel canlıların işleme teknolojileri üzerine çalışabilirler. 

Dikey Geçiş Yapılabilen Lisans Bölümleri

Dikey Geçiş sınavıyla; Balıkçılık Teknolojisi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği ve Su Ürünleri Mühendisliği lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedirler. İlave olarak, Açık Öğretim Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümlerine geçiş yapabilmektedirler. 

Bu Program Neden Tercih Edilmeli?

Büyük bir su ürünleri potansiyeline sahip olan ülkemizde, son yıllarda yoğun olarak işleme fabrikaları kurulması ve işlenen ürünlerin çoğunun genelde Avrupa Birliği ülkelerine olmak üzere ihraç edilmesi göz önüne alındığında konusunda eğitimli ara eleman olarak su ürünleri işleme teknikerleri yetiştirilmesine ve sektöre kazandırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.